Historia del club

El Centre Excursionista les Borges – Garrigues va fer 25 anys l’any 2007; un quart de segle de vida excursionista, d’activitats culturals, de salvació del patrimoni, de regeneració del medi natural, de dedicació als infants… perquè la vida dels centres excursionistes sempre ha sobrepassat el que és purament esportiu, tot endinsant-se en terrenys del nostre entorn sociocultural. El CE les Borges – Garrigues és un dels centenars d’entitats excursionistes que existeixen a Catalunya però anys enrere era l’únic de la comarca de les Garrigues; és per aquest motiu que ja en els seus inicis va tenir vocació comarcal, fins i tot adoptant-ne el nom. La seva historia és fruit dels seus orígens i de l’evolució de la societat mateixa que l’ha condicionat en certs moments.

Els inicis del CE les Borges – Garrigues no es poden centrar en una data concreta; és una idea d’un grup de gent que va madurant durant un cert temps. El dia 26 de març de 1982 es va presentar, a la Casa de la Cultura, la imminent fundació del CE les Borges – Garrigues. Amb data 12 de novembre del 1982 s’acordà constituir un club o societat de muntanya amb la finalitat exclusiva de fomentar i practicar activitats físiques i esportives sense ànim de lucre, amb la denominació de Centre Excursionista Borges – Garrigues amb domicili social a la ciutat de Les Borges Blanques, Plaça Constitució, 30 i que estaria afiliat a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Cal dir que aquests estatuts foren sotmesos a exposició pública, aprovats i tenien vigència a partir de l’assemblea general extraordinària feta el dia 30 de gener de 1982. S’acordà, així mateix, la seva inscripció al registre de clubs, entitats i associacions esportives de la direcció general d’esports de la Generalitat de Catalunya.

El Centre Excursionista ha disposat de diversos locals; el primer local era una sala de la planta baixa dels antics jutjats, a la plaça de la Constitució. L’any 1987 una bomba de Terra Lliure, va enderrocar el local i ens vam haver de traslladar a una saleta del carrer Sant Jaume, en un magatzem de l’Ajuntament que no reunia massa condicions per a una entitat com la nostra. Finalment, passats uns anys, l’Ajuntament ens va cedir un local a l’edifici del Poliesportiu, al carrer Catalunya, amb molta llum i espai i que varem condicionar amb una biblioteca, una taula de reunions i uns armaris de material.

El Centre anà recopilant publicacions que eren cedides per diverses entitats, com la FEEC i adquirint llibres nous per tal de tenir una biblioteca a disposició dels socis de l’entitat, amb llibres de muntanya, d’excursionisme, guies, plànols, revistes, etc.

El Centre ha participat en campanyes de protecció del medi ambient i cada any organitza una plantada d’arbres.

Per oficialitzar encara més l’entitat, en Jordi Giné va dissenyar un anagrama que ha utilitzat l’entitat fins avui en dia.

Comments are closed.